Tegyük láthatóvá a munkánkat – transzparens HR

Összefoglalva a HR analitika és az analitikus szemlélet bevezetése a témája ennek az oktatásnak – kiegészítve egy konkrét BI eszköz bemutatásával.

Biztosan sokan hallottatok már ezekről a fogalmakról, de az adatok, és azok felhasználásának fontosságát a HR szervezeten belül leginkább így tudnám bemutatni: próbáljunk keresni egy olyan HR feladatot, aminek az elvégzését ne tudná szignifikánsan javítani egy megfelelően megválasztott adatelemző/adatvizualizációs eszköz. Nekem nem sikerült. Bár nem mindenhol ugyanaz a hozadéka egy ilyen eszköz bevezetésének – van, ahol gyorsabbá teszi a munkát, van, ahol pontosabbá, van ahol tágítja a megoldási lehetőségek körét, van ahol egészen új perspektívába helyezi a dolgokat – de mindenképpen olyan változásról beszélünk, ami kihat az egész szervezet működésére.

Ezen az oktatáson kézzelfogható lehetőségeket mutatunk be. Olyan megoldásokról lesz szó, amiket a mindennapi munkába beépítve eddig nem tapasztalt hatékonyságot, és széles perspektívát biztosítanak a HR területeken.

 

Mindenki “álmodott” már olyan platformról, ahol mindenki ugyanazokkal a számokkal dolgozik, ahol a rendszeres riportok frissítése csak 1 gombnyomás, és ennek köszönhetően jut ideje olyan a vállalat sikerességét befolyásoló kérdések megválaszolására, mint például “Mitől maradnak nálunk a munkatársak?”, “Hogyan növelhetjük a dolgozóink teljesítményét?”, “Megéri-e tréningre küldeni valakit, vagy vegyünk fel egy tapasztalt kollégát a piacról?”.

Persze az sem lenne utolsó, ha ezeket a kérdéseket minél gyorsabban tudnánk megválaszolni, és utána a úgy tárni a menedzsment elé, hogy az összefüggéseket azonnal átláthassák, és a további kérdéseiket gyorsan (esetleg helyben) meg tudjuk válaszolni, ahelyett, hogy visszaülnénk az Excel-táblák mellé, bűvölni az adatokat, amíg aktualitását veszti a felvetett probléma… Ismerős, ugye?

Ehelyett a HR szervezet kulcsfontosságú feladatait végig nézve ezekre a konkrét változásokra lehet számítani BI szemléttel és BI eszköz bevezetésével:

  • Monitoring : a kiválasztott mérőszámok rendszeres megfigyelése segít a HR-nek “kézben tartani a szálakat”. Ha ezeket a riportokat automatizáljuk, és adatvizualizációs technikákkal szembetűnőbbé tesszük a jelentkező változásokat, az új trendek, lehetőségek azonnal láthatók lesznek, sőt mi több, lesz időnk észre venni őket. Ezen kívül a felmerülő problémákat sokkal hamarabb észre tudjuk venni, így időben tudunk reagálni, még mielőtt komoly gondot okoznának.
  • Információszolgáltatás a menedzsmentnek : a HR által szolgáltatott riportok látják el a vezetőket minden olyan a csoportjukat érintő információval, amire szükségük lehet ahhoz, hogy a döntéseiket minden tényezőt figyelembe véve hozzák meg. Szükségük van erre a támogatásra az emberi erőforrás hatékony kezeléséhez (túlóra és szabadság riportok), beosztottaik motivációjának és elkötelezettségének fenntartásához (survey riportok, teljes céges és csoportra bontott dashboardok), a fluktuáció megfelelő szinten tartásához, és/vagy a csapat felépítéséhez (munkaerőpiaci helyzetet leíró riportok; toborzási hatékonyságról, költségekről szóló kimutatások, stb.) Ha ezeknek az aktuális állapotát bármikor lehívhatják, esetleg saját kérdéseket tehetnek fel, és új elemzéseket hozhatnak létre, akkor a HR-től kapott támogatás professzionális, és valódi segítséget nyújt a mindennapi munkájukhoz.
  • Problémás területek megfigyelése : az ilyen típusú “megfigyelés” transzparenssé tétele nagyban segítheti a megoldást – hiszen, ha folyamatosan képesek vagyunk nyomon követni a változást, nem lehet kibújni a felelősség alól, sőt a jó irányba történő elmozdulás is konkrét eseményhez, személyhez köthető a szervezeten belül. Továbbá a beépülő interaktivitás lehetőséget ad, hogy a felmerült problémákat konkrét akciótervekre bontsuk.

Mindenkinek ott a helye ezen az oktatáson, akinek a fentiek megdobogtatják a szívét – vagy legalább felvillanyozza a gondolat, hogy lehet másképp csinálni, és van remény arra, hogy érdemi/értelmes munkát végezzünk HR-esként még akkor is, ha jelenleg “riportgyár”-ként tekintenek Ránk.