BEVEZETŐ                                                                                               TARTALOM 


Aki szeretne belekóstolni, hogy miről is fog szólni ez a 30 nap, annak ajánlom egy korábban megjelent cikkemet a toborzás egyik alapvető mérőszámának bevezetéséről, ahol a toborzási folyamat hosszának mérésével foglalkoztam.

A mérőszámaink kialakításához a módszertan minden esetben a következő lesz: meghatározzuk

  • a mérésünk célját,
  • a mérőszámunk pontos kiszámítási módját,
  • a maximálisan/minimálisan elfogadható értéket (esetleg kiegészítve még egy határértékkel)
  • valamint a mérőszámunk részletekre bontásának módját a pontos akciótervek kidolgozásához

Az folyamat pedig végigvezet minket az adat-információ-érték-akcióterv négyesen, hogy a leghatékonyabban mérhető és a döntéseinket legpontosabban megalapozó mérőszámokat válasszuk.

Azonban ezen a ponton még csak félútig jutunk. A kialakított KPI-okat úgy kell megjelenítenünk, ahogyan azt a felhasználásuk megkívánja. Azonnal érhetőnek és átláthatónak kell lenniük a „közönségünk” számára. Ennek érdekében vizuális best-practice-ekkel (I) és megjelenítésbeli ötletekkel (II), diagramm típusokkal folyatjuk.

Az adat alapú döntéshozás, az adatokon alapuló mérések (hranalitika-tanulmány) jelentősége már senki előtt nem ismeretlen. Az analitikának – sok más terület mellet – a HR folyamataiba is be kell épülnie. Ez nem csak azt jelenti, hogy automatizáljuk és optimalizáljuk a rendszeresen elkészítendő riportjainkat (monitoring), de emellett könnyen megfigyelhetővé kell tennünk a problémás területeket, és hatékonyan kell tudnunk kimutatni a múlt összefüggéseit, hogy a menedzsment minél gyorsabban tudjon be tudjon avatkozni, ha szükséges.

Ehhez természetesen azt kell jól meghatároznunk, hogy melyek a kulcsterületek a szervezet számára. Annak érdekében, hogy ez is gördülékenyen menjen, minden napi kihíváshoz tartozik egy kis szakmai háttér.

A 30-napos kihívásunk során lesz szó excel best-practice-ekről is, de achartokat, elemzéseket 2 üzleti intelligencia eszköz segítségével fogjuk létrehozni. Az adott napon elkészített mérőszámot itt fogjátok megtalálni. A felhasznált mintaadatok pedig innen lesznek elérhetőek. Az elemzésekhez használt eszközöket letölthetitek az alábbi linkeken: Tableau* |Power BI

*a Tableau Public ingyenes szoftver, amivel kipróbálható az eszköz használata. Az elkészült elemzések viszont csak egy nyilvános felhőbe menthetők, így NE elemezzetek vele bizalmas adatokat! A 14 napos trial verzió – amibe a saját adataitokat is betölthetitek, hogy lássátok, mit tudtok vele kezdeni – itt érhető el. Ennek letöltését a kihívás végén javaslom, amikor visszatértek a saját adataitokhoz.

    ⇦ BEVEZETŐ                                                                                                   TARTALOM