Hogyan járul hozzá az üzleti sikerekhez a BI?

Vendégposzt Rozmis Kata adatvizualizációval foglalkozó oldaláról
(Visual Data Analytics)


Sokat olvasok manapság arról, hogy mi az, ami elengedhetetlen az üzleti sikerhez – hatékony marketing, jól átgondolt üzleti terv, folyamatos megújulás, motivált munkatársak, stb. Mindenki a saját nézőpontjából kulcsfontosságúnak tartott elemet hangsúlyozza, és minden bizonnyal igazuk is van.
Viszont van valami, ami az összes felsorolt területet képes támogatni, sőt valószínűleg hamarosan eljön az a pont, amikor az, aki nem fordít elég figyelmet erre a területre, az végleg lemarad.

Természetesen az adatok felhasználásáról, a bennük rejlő információ kinyeréséről, az adat-vezérelt döntéshozásról, vállalati működésről beszélek. Épp annyira fontos ez a kis-és középvállalkozások körében, ahol a hatékonyság az egyik legnagyobb versenyelőny lehet, mint a multik / nagyvállalatok életében, ahol pedig kritikus, hogy a döntéshozókhoz minden információ a legpontosabban és a legrövidebb idő alatt érjen el.

Azt gondolom, hogy az üzleti intelligenciával foglalkozók ritkán fejtik ki a BI kézzel fogható előnyeit az üzleti oldal számára. Így ők leginkább csak érezik, hogy szükségük van valamire, de azzal nincsenek tisztában, hogy ez valóban megoldást jelent-e a felmerülő problémákra, és ha igen, hogyan.

Összegyűjtöttem a válaszokat röviden (lejjebb pedig kicsit hosszabban). Tehát

konkrétan mik az előnyei annak, ha egy BI eszközt használok / használ a vállalatom az adatok információvá alakítására ?

A múltbeli adatok alapján felkészülhetünk a jövőre.
– mert hozzáférünk az adatokhoz,
– mert van elemzőeszközünk.

Szakmai tudásunkat adatokkal támaszthatjuk alá.
– mert képesek vagyunk rá,
– mert van rá időnk.

Naprakészek lehetünk az üzletmenetet befolyásoló kérdésekben.
– mert az elemzések azonnal és mindenki számára elérhetők,
– a riportok frissítése automatikus.


Ha szívesen olvasnál hasonlókat rendszeresen,
iratkozz fel HÍRLEVELünkre!


Kicsit részletesebben arról, hogy hogyan lehet közvetlen (és közvetett) üzleti értéke annak, ha a döntéstámogató területek és a vezetők is ismerik az adat-vezérelt működéshez szükséges eszközöket:

A múltbeli adatok alapján felkészülhetünk a jövőre.

  • mert hozzáférünk az adatokhoz– a BI eszközök egyik legnagyobb előnye, hogy adatforrásokhoz közvetlenül tudnak kapcsolódni beépített konnektorokkal. Valójában feleennyire sem lehetnének sikeresek, ha nem biztosítanának egyszerű hozzáférést az adatokhoz, ezért ezen a téren olyat nyújtanak, amit semmilyen más eszköz nem: minden adatot, amihez jogosultságunk van egy kattintással érhetünk el.

  • mert van elemzőeszközünk – a BI eszközöket nevezhetjük adatelemző és adatvizualizáló eszközöknek is. A cél, amit szolgálnak az az, hogy minél könnyebben és gyorsabban készíthessünk velük olyan elemzéseket (hívhatjuk riportnak is), amikben jól látszanak a lényeges eltérések, és amik interaktivitásukkal támogatják a döntéshozást, a gyors reagálást a vállalat életét befolyásoló eseményekre.

Szakmai tudásunkat adatokkal támaszthatjuk alá.

  • mert képesek vagyunk rá– hiszen egy ilyen eszköz használatának elsajátítása nem igényel programozói tudást, sőt még annyi függvényt sem kell ismernünk, amennyit egy jól összerakott Exceles elemzéshez jelenleg használunk. A BI eszközök beépített függvényeket, analitikus elemeket (forecast, trend, referenciák) és nyújtanak nekünk annak érdekében, hogy szakmai területünkön maradva szélesíthessük ki a látókörünket – nem kell megtanulni programozni ahhoz, hogy adatokat elemezzünk.
  • mert van rá időnk– ezek az eszközök a gyorsaságukkal és egyszerűségükkel lehetővé teszik, hogy hatékonyan végezzük a rutin feladatokat a riportolás terén. Ezen felül rengeteg automatizmust építhetünk be például a rendszeres frissítések terén, ami időt szabadít fel számunkra. Ezt az időt pedig arra fordíthatjuk, hogy a korábban is rendelkezésre álló adatokat végre felhasználjuk, és szakmai tapasztalatainkat alátámasztva velük felhívhassuk a menedzsment figyelmét a várható következményekre, a szükséges lépésekre, olyan összefüggésekre, amik eddig csak sejthetők voltak

Naprakészek lehetünk az üzletmenetet befolyásoló kérdésekben

  • mert az elemzések elérhetők – a legtöbb BI eszközhöz elérhető mobilos verzió, ami az üzlettámogatók számára konkrétan azt jelenti, hogy nem kapnak többé olyan telefonhívásokat, hogy azonnal mondják meg, hogy adott riport adott száma éppen mennyi, mert ezt a döntéshozók megtalálják naprakészen akár a telefonjukon.
  • a riportok frissítése automatikus – ahhoz természetesen, hogy az információk naprakészen álljanak rendelkezésre, az elemzések, riportok folyamatos frissítésére van szükség. Az össze BI eszköz meg tudja tenni ezt a frissítést helyettünk automatikusan. Akár folyamatosan figyelve az adatokat, vagy ütemezetten meghatározott időközönként beolvasva azokat.

Mindenkinek, aki látja az értéket a fent leírtakban, csak ajánlani tudom, hogy maradjon naprakész hírlevelünkkel, vagy kövessen minket a facebook-on további érdekességekért és tudásanyagokért.

 


Kapcsolódó tartalmak:

HR mérőszámok – a toborzás hatékonysága 1.

Hogyan ne bukjunk el az adatvezéreltté válás útján?

Kérdések és válaszok a HR analitikáról

HR adatok üzleti nyelven | tréning-bemutató

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *