HR adatok üzleti nyelven | tréning-bemutató

Talán sokaknak megfoghatatlan a “HR adatok üzleti nyelven” cím, ezért arra gondoltam, adok egy kis ízelítőt abból, hogy mi is történik ezen a két napon. Legutóbbi képzéseinket vettem alapul az összefoglalóhoz, hogy konkrét példákon keresztül mutassam be a tréninget.

Mivel a HRopoly képzéseinek alaptétele, hogy tényeken alapuló technikákkal és módszerekkel ismertetjük meg a résztvevőket, az adatok hatékony felhasználása nem is maradhat le az étlapról.

Alapvetően gyakorlati képzésről van szó, ahol belekóstolunk az üzleti intelligencia eszközök használatába, és a 2 nap végére kialakítunk egy személyre szabott stratégiát, amiben a résztvevők bemutatják az adat-alapú-működés előnyeit és rávilágíthatnak az automatizált riportok és interaktív kimutatások előnyeire és szükségességére.

Egészen konkrétan olyan interaktív dashboardokat dolgozunk ki, amiknek a felépítésével mérhetővé válnak a HR folyamatok, a vezetőkkel való együttműködés hatékonysága, felszínre kerülnek a javítandó területek, és a vállalatnál rendelkezésre álló adatokban rejlő, eddig fel nem fedezett összefüggések.

Megkeressük azokat a mérőszámokat, KPI-okat amik fontosak a folyamatok mérése szempontjából, és összekapcsoljuk őket a konkrét vállalati döntésekkel, tevékenységekkel. Mindeközben természetesen a felmerülő témakörök (fluktuáció, recruitment, HR elismertsége, teljesítményértékelés vagy éppen kompenzációs csomagok) “elméleti” hátterét is végigjárjuk.

A mérőszámok és összefüggések keresése során ilyen és ehhez hasonló dashboard-okat készítünk pl. mobil méretben, hogy a vezetők bárhol, bármikor elérhessék a legfontosabb számokat. Természetesen a frissítés automatikus, a hozzáférés pedig még annál is egyszerűbb, mint felhívni az illetékes HR-est, hogy “hol is van a legfrissebb riport?” (arról már nem is beszélve, hogy egy app-on nézegetni a számokat manapság üzletileg szexi).

               
  – A vizualizációt, amiből a képek készültek, megnézhetitek itt (a linken a lap aljára görgetve tudtok váltani a dashboard-ok között). – 

A szokásos monitorozáshoz szükséges dashboard-okon kívül (adatból információ) pedig sokat foglalkozunk azzal, hogy hogyan lesz az információból üzleti érték, abból pedig döntés/akció. Ehhez szükségesek például a folyamatok elvárt hosszának beépítése a dashboard-okba, vagy a KPI-ok meghatározása, és azok megjelenítése a riportokban. Íme egy a képzésen kipróbált dashboard:

 – kattintható, interaktív, próbáld ki! – 

Akciókat az alapján tudunk meghatározni, ha vizsgálni kezdjük a múltbeli adatokat, és megpróbáljuk felfedezni a trendeket, egymásra hatásokat, együtt-állásokat. Pl. milyen esemény (vállalati döntés vagy külső változás) után kezdett csökkenni az elvándorlás, vagy mely demográfiai mutató (munkahely és lakhely távolsága, életkor, stb) korrelál az eredményekkel.
A megismert technikákkal a résztvevők bátran nyúlhatnak az adatokhoz, és az automatizálási lehetőségek kiaknázása után (amikről esik szó) már idejük is lesz erre.

Nem “csak” az adatokkal és azok felhasználásával foglalkozunk, de igyekszünk a résztvevőknek átadni az adat alapú szemléletmódot – mégpedig olyan formában, ahogyan ezt továbbvihetik a szervezetbe, amelyben dolgoznak. Ennek érdekében a képzés végére egy mini-prezentációt állítunk össze azokból a pontokból, amik a mindennapokban is hasznosak lehetnek, és továbblendíthetik a szervezetet az adatvezéreltté válás útján.

A cél természetesen az egész HR működés adat-alapúvá tétele, hiszen az egész világ erre tart.
Hogy mit is jelent ez a gyakorlatban, arra jó példa ez a dashboard-mintánk (némileg torzított adatokkal), ami valódi üzleti környezetben készült, valódi cégnek, valódi problémák megoldására.

Ha megtetszett a képzés, jelentkezz, vagy kérj értesítést, amikor megnyitjuk a következő alkalmat.

Ha esetleg kedvetek támadt kipróbálni az elemzést, az eszközt innen tudjátok letölteni, a használatához rövid leírást itt találtok, a minta adatok pedig itt érhetők el.

Aki pedig kedvet kapott az automatizált riportokhoz, interaktív dashboard-okhoz, és szívesen megtanulná a technikai részleteket egy 3 napos tréning keretében, annak ajánlom figyelmébe a Tableau alapok tanfolyamunkat.


Kapcsolódó cikkek:

HR adatok üzleti nyelven

Úton a digitális HR felé

Hogyan ne bukjunk el az adatvezéreltté válás útján?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *